keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Maksuton varhaiskasvatus voi kasvattaa ryhmäkokoja

Maksuton varhaiskasvatus on noussut jälleen otsikoihin kuntavaalien alla. Ymmärrän tavoitteen pitkällä tähtäimellä, mutta en näe sitä realistisena Rovaniemellä lähivuosina. Ilmainen varhaiskasvatus kuulostaa houkuttelevalta, ja itsekin maksan päivähoitomaksuja useamman satasen kuussa. On kuitenkin tärkeämpää pyrkiä pitämään maksut kohtuullisina ja huolehdittava siitä, että keskituloisten maksut eivät ole liian korkeita. Kenenkään ei pidä jättää menemättä töihin sen vuoksi, ettei se kannata.

Kuitenkin samaan aikaan on taattava perheille aito valinnanvapaus. Niille perheille, jotka haluavat lapsensa kotona hoitaa, on annettava siihen mahdollisuus. Tuntuu, että julkisessa keskustelussa tuomitaan ne perheet, jotka lapsensa kotona hoitavat.

Jo nyt meillä on maksuton päivähoito pienituloisille sekä Rovaniemellä ilmaiset varhaiskasvatuskerhot kotihoidossa oleville lapsille. Nämä molemmat ovat erittäin kannatettavia asioita. Voikin kysyä, että ketä maksuton varhaiskasvatus eniten hyödyttäisi taloudellisesti?

Varhaiskasvatuksen maksuttomuus yli kolmevuotiaille lisäisi Kuntaliiton laskelman mukaan kuntien
kustannuksia yhteensä 300 miljoonaa vuosittain. Väistämättä se luo painetta suurentaa ryhmäkokoja. Jo nyt kaikki tukea tarvitsevat lapset eivät saa tarvitsemaansa avustajaa, vaan tuki kohdennetaan
sijoittamalla yksi lapsi kahden paikalle.


Koulutuslautakunnan alaisuudessa riittää haastetta ilman maksutonta varhaiskasvatustakin. On ensisijaisesti huolehdittava siitä, että tukea tarvitsevat lapset saavat avustajan ja päiväkodeissa ja kouluissa ei ilmaantuisi lisää sisäilmaongelmia.


Ei kommentteja: