maanantai 10. maaliskuuta 2014

Hyvää varhaiskasvatusta



Päivähoito ja varhaiskasvatus nousevat aika ajoin Rovaniemellä julkiseen keskusteluun. Monille perheille se on kuitenkin asia, joka kulkee arjessa joka päivä. Parhaillaan valtakunnallisesti käydään laajaa ideologistakin keskustelua siitä, onko varhaiskasvatus ja päivähoito vain aikuisten työssä käymisen mahdollistaja vai jokaisen lapsen oikeus. Tämä keskustelu liittyy parhaillaan uudistettavaan varhaiskasvatuslakiin. Minusta nämä eivät sulje toisiaan pois, eikä varhaiskasvatus ole vain päivähoitoa.

On vanhempia, jotka sinnittelevät viimeiseen asti mummien ja kummien tai kotihoidontuen avulla ennen kuin vievät lapset päivähoitoon. On myös perheitä, joissa lapset ovat päivähoidossa, vaikka jompikumpi vanhemmista on kotona. Molemmat ovat lainsäädännön puitteissa mahdollisia, ainakin vielä.

Rovaniemellä suurimmat haasteet liittyvät päivähoitopaikkojen riittävyyteen, osaavan henkilöstön riittävyyteen, ryhmäkokoihin ja tiloihin. On ilahduttavaa, että esiin on nousemassa tarve varhaiskasvatusstrategialle. Sille on suuri tarve, vaikka pelkkä paperi ei asioita muutakaan. Päivähoidon palvelukokonaisuus kattaa kaupungin budjetista tänä vuonna yli 42 miljoonaa euroa. Se on niin suuri määrä rahaa, ettei ole aivan sama, miten päivähoito kokonaisuudessaan organisoidaan.

Äitinä tiedän, että vanhemman näkökulmasta on tärkeää, että tieto lapsen päivähoitopaikasta tulee ajoissa. Nykyinen kaksi viikkoa on stressaavan lyhyt aika siihen nähden, että ohjeistuksen mukaan paikkaa pitää hakea normaalioloissa neljä kuukautta aiemmin. Tärkeää on myös, että päivähoitopaikka olisi mahdollisimman lähellä kotia, ryhmä ei ole liian suuri ja päteviä hoitajia olisi riittävästi. Omat kokemukseni ovat plussan puolella, mutta valitettavasti olen kuullut toisenlaisiakin kokemuksia. Jotta päivähoidon laatu olisi kaikkialla hyvää, tarvitaan varhaiskasvatusstrategiaa.

On myös tunnustettava, että varhaiskasvatus voi olla muutakin kuin päivähoitoa. Rovaniemellä toimii loistava avoin päiväkoti, joka tarjoaa iloa arkeen kotona hoidettaville lapsille. Myös tätä toimintaa ollaan kehittämässä mm. kerhotoiminnan avulla. Aika ajoin Rovaniemi-lisän tulevaisuus nousee keskusteluun ja sen pysyvyys tuleekin taata myös tulevaisuudessa. Perheille on taattava aito valinnanvapaus ja annettava tasapuoliset raamit sekä päivähoidolle että kotihoidolle.

Ei kommentteja: