maanantai 27. helmikuuta 2012

Muurolan lukio olisi vaihtoehto

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti tänään äänin 8-7, ettei Muurolan lukiossa aloita yhtään uutta ryhmää ensi syksynä. Päätös sinetöi viimeviikkoisen koulutuslautakunnan päätöksen. Päätökset ovat valtuuston linjausten vastaisia ja kaupunginjohtaja Gardinilta olikin ryhdikäs veto tuoda asia vielä kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Päätös on surullinen pienten lukioiden kannattajille. Pieni lukio on turvallinen oppimisympäristö ja sieltä saa helpommin yksilöllistä tukea. Muurolan lukion lakkauttamista on perusteltu sillä, että säästyvillä varoilla saadaan esimerkiksi koulupsykologeja ja kuraattoreja keskustan lukioihin. Minusta tämä on tarpeetonta vastakkainasettelua.

Lakkauttamista on myös perusteltu sillä, että lukion kehittämisohjelmat eivät ole lisänneet sen vetovoimaa. Muurolassa on järjestetty esim. 3D-kursseja. Lukiokoulutuksen erikoistuminen pitää olla tarpeeksi laajaa, jotta se on vetovoimaista. Muurolassa ei ole näin ollut. Kenties jatkuvien lakkautushuhujen varjossa laajempaan erikoistumiseen ei ole uskallettu panostaa. Lyseonpuiston IB -lukio ja Ounasvaaran urheilulukio vetävät aivan eri tavalla väkeä ja ne ovatkin merkittäviä toisen asteen oppilaitoksia Rovaniemellä. Omaa identiteettiään hakeva nuori tarvitsee vaihtoehtoja peruskoulun jälkeen. Siksi on tärkeää, että Rovaniemellä on laaja tarjonta lukio- ja ammatillista koulutusta sekä sisällön että kokonsa puolesta.

Olin mukana koulutuslautakunnan varajäsenenä viime lokakuun kokouksessa, jossa lautakunta päätti asettaa uudelleen asetteluun lukioiden kehittämisohjelman. Taustalla oli nimenomaan pelko Muurolan lukion lakkauttamisesta. Äänestin kehittämisohjelman uudelleen laadinnan puolesta ja puolustin Muurolan lukiota.

Olen samaa mieltä edelleen. Pienen lukion kasvattina minun on helppo puolustaa Muurolan lukiota. Nyt näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että Muurolassa ei lauleta tulevaisuudessa Gaudeamusta. Tämä päätös on keskittämistä ruohonjuuritasolla.

Ei kommentteja: