maanantai 16. tammikuuta 2012

Kohtaloa uhmaten

Olen hieman taikauskoinen. Kohtaloa uhmatakseni, kävin äänestämässä perjantaina 13.päivä. Kenties äänestyslappuni katoaa postissa ja ääni meneekin harakoille eikä Väyryselle? Äänestyskäyttäytymisessä oli samaa uhmaa ja päättäväisyyttä kuin ehdokkaassani – vastoin ennalta määrättyjä oletuksia, puskin lastenvaunujen kanssa tuiskussa pitkin huonosti aurattuja kävelyteitä kohti Kauppakeskus Revontulen äänestyspistettä. Paavon kannatus oli kesällä 2011 vain muutaman prosentin luokkaa. Edes oman puolueen johto ei häntä kannattanut. Sitten tapahtui jotakin. Paavon kannatus nousi ja nousee edelleen.

Väyrysen kampanja on ollut erilainen kun muiden. Paavo on saanut taakseen laajasti koko keskustan kenttäväen, mutta myös muiden puolueiden kannattajia. Paavo on jaksanut tehdä jalkatyötä lähes jokaisessa Suomen kunnassa sekä lanseerannut yhden historian menestyneimmistä vaalituotteista, mukin. Paavo hauskuuttaa vaalitenteissä, mutta puhuu myös kovaa asiaa esimerkiksi ulkopolitiikasta.

Vaalikampanjat ovat mielenkiintoisia. On olemassa kolmenlaisia kampanjoita: epäonnistuneita, onnistuneita ja täydellisiä. Epäonnistuneessa kampanjassa ihmiset eivät innostu, ehdokas ei vakuuta, vaalimainokset ovat noloja ja äänimäärä jää kauas tavoitteesta. Onnistunut kampanja saa ihmiset innostumaan ehdokkaasta ja ehdokas vakuutta ja jää mieleen, mutta valituksi tuleminen on epävarmaa. Täydellisessä kampanjassa kaikki menee nappiin: ehdokas jää mieleen, vakuuttaa ja menee läpi, että heilahtaa.

Väyrysen kampanja on ollut tähän saakka onnistunut. Paavo innostaa, vakuuttaa, naurattaa ja jää mieleen. Naurattaminen ja innostuminen eivät kuitenkaan riitä. Ihmisten pitäisi myös äänestää Paavoa. Äänestyspäätös ei ole pieni päätös. Sitä ei kannata tehdä sen mukaan, kenellä on mieleen jäävimmät vaalituotteet. Äänestyspäätös pitää tehdä sen mukaan, kenen arvot ja ajatukset vastaavat niitä asioita, joiden mukaan haluaa tätä maata johdettavan.

Minä taivalsin 13. päivä perjantaina läpi tuulen ja tuiskun, jotta saan antaa äänen Paavolle. Lievästä taikauskosta huolimatta, uskon enemmän suomalaiseen vaalijärjestelmään. Uskon, että ääneni lasketaan Väyrysen hyväksi. Uskon, että hänen hyväkseen lasketaan myös satoja tuhansia muita ääniä ensi sunnuntaina. Uskon, että Väyrysen kampanjan nousujohteisuus jatkuu ja onnistuneesta kampanjasta tulee täydellinen. Vaikka sitten toisella kierroksellahan ne työt vasta alkavat...

Ei kommentteja: