keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Valinnanvapautta perheille

Kodinhoidon kuntalisästä on tulossa Rovaniemellä yksi tärkeimmistä vaaliteemoista, vaikka se on päätetty vakinaistaa jo 1.8.2011 alkaen. Kaupungin talous on painumassa useita miljoonia miinukselle tänä vuonna ja Rovaniemi-lisän vastustajat pitävät mielellään yhtenä syynä juuri Rovaniemi-lisää.

Rovaniemi-lisän vakinaistamista voi pitää tuhlauksena ja vastuuttomana päätöksenä, koska se ei ole vähentänyt päivähoidon tarvetta toivotulla tavalla. Minä näen siinä myös vastuullisuutta. Arvostelijat eivät ole huomanneet pohtia, kuinka täynnä päivähoitopaikat olisivat ilman kuntalisää. On tärkeää muistaa, että lasten määrä on kasvanut odotettua enemmän. Kuinka monta päiväkotia pitäisi rakentaa ilman Rovaniemi-lisää, kun paine päivähoitopaikkojen lisäämiseen on nytkin suuri?

Perheillä on erilaisia tarpeita. Siksi perheet tarvitsevat valinnanvapautta lasten päivähoidon järjestämiseen. Yksi haluaa hoitaa lapsensa kotona. Toinen haluaa viedä lapsensa kunnalliseen päivähoitoon. Kolmas löytää sopivan ratkaisun yksityisestä päiväkodista. Palvelusetelin avulla kuntalaiset voivat hankkia palveluita yksityiseltä palveluntuottajalta.

Minulla oli ilo osallistua varajäsenenä koulutuslautakunnan kokoukseen 19.6.2012, jossa päätettiin yksimielisesti ottaa käyttöön päivähoidon palveluseteli viimeistään 1.8.2013 lukien. Siksi onkin kummallista, että Kokoomuksen Tuomas Stöckel ehdottaa mm. blogissaan yksityisen perhepäivähoidon palvelusetelin ja palvelurahan käyttöönottoa myös Rovaniemellä. Asiasta on onneksi jo päätetty, joten voimme olla iloisia siitä, että perheillä on jatkossa valinnanvapautta. Kun Rovaniemi-lisän annetaan olla voimassa, valinnanvapautta riittää vielä enemmän.

Ei kommentteja: