torstai 27. syyskuuta 2012

Nuorten asia on aina ajankohtainen

Nuorten  asiat nousevat usein vaalien aikaan esiin poliittisissa juhlapuheissa. Niin on käynyt nytkin. En tiedä, oliko täysi sattuma, että presidentti Niinistön ”Ihan tavallisia asioita” - kampanja julkaistiin juuri näin kunnallisvaalien alla.

On hyvä, että nuorten asiat puhuttavat vaaleissa. Niiden soisi muuttuvan teoiksi vaalien  välillä. Nuoret tarvitsevat terveitä harrastuksia, jotka vahvistavat itsetuntoa. Lisäksi nuoret tarvitsevat työtä, jolla oppia omatoimisuutta ja vastuuta.

Nuorten syrjäytymiskierre on katkaistava, mutta sepä ei olekaan mikään helppo temppu. Niinistön kampanjaa on kritisoitu, mutta sen ydin onkin siinä, että nuoret tarvitsevat arjen asiat kuntoon. Tarvitaan kotiintuloajat, selkeät säännöt ja kuuntelijan huolien keskelle.

Lappilainen uutisoi tänään, että Rovaniemi on saamassa nuorisokeskuksen. Eilisessä nuorisolautakunnan kokouksessa kuulimme hankkeen esiselvitystä. Olemme vielä kaukana siitä, että rahat varataan kaupungin budjettiin. En usko, että niitä varataan ainakaan vuoden 2013 budjettiin tässä taloudellisessa tilanteessa. Toivoa sopii, että nuorisokeskukseen varatut rahat olisivat jo seuraavassa budjetissa.

Nuorisokeskus olisi erittäin tarpeellinen ja toisi nuorten parissa toimivat saman katon alle. Kaupungissamme toimii jo hieman samalla periaatteella Korkalonkadulla Perhepalvelukeskus. Sieltä löytyy mm. neuvola, perhetyö ja avoin päiväkoti. Olen itsekin käynyt monet kerrat avoimessa ja saanut sieltä iloa arkeen.

Samoin nuorisokeskuksessa voisi olla esim. tavattavissa nuorisotyöntekijät, sosiaalitoimiston edustus, TE –toimiston edustus, järjestöt ja eri harrastusmahdollisuuksia.  Tämä kaikki tukee moniammatillista ja asiakaslähtöistä työtä. Tärkeintä on, että nuorella on yksi paikka, josta hän löytää palvelut eikä hänen tarvitse juosta luukulta luukulle. Toivon todella, että Rovaniemen nuorisokeskus toteutuu seuraavalla valtuustokaudella.

Ei kommentteja: