sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Rakentaako vaiko eikö rakentaa?

Viimekesä oli yhdessä asiassa poikkeuksellinen. Teinistä saakka olen ostanut tai selannut kirjastossa joka kesä erittäin tarkkaan jonkun lehden, jossa on esitelty asuntomessujen talot. Tänä kesänä en tehnyt niin.

Tottahan toki haaveilen omakotitalosta, ostetusta tai itse rakennetusta. Olemme hankkineet vastikään rivitalokolmion. Asumme siinä arviolta vielä ainakin pari vuotta, mutta sitten joskus haluaisimme oman talon. Omakotitalo on sen verran suuri investointi, että ei haittaa, että sitä suunnittelisi useamman vuoden. Omakotitalo tuntuu kovin kaukaiselta, vaikka todellisuudessa se on varmasti lähempänä kuin silloin, kun ostin Avotakan asuntomessunumeron 17 -vuotiaana.

Emme ole vielä päättäneet ostammeko talon vai rakennammeko. Oman talon rakentaminen tuntuu tällä hetkellä täällä Rovaniemellä kovin hankalalta, koska sopivia tontteja ei ole tarpeeksi. Kaupungin omakotitalotontteja on vapaana muutamia kymmeniä lähinnä uudella Pöykkölän alueella ja muilla alueilla yksittäisiä. Mielestäni valinnan vapautta pitäisi olla enemmän. Tontteja pitäisi kaavoittaa tasaisesti eri kaupunginosiin ja palvelukyliin.

Entä Valionranta?

Asia erikseen on muutamat erityisalueet, kuten vuosikausia tyhjänä ollut Valionrannan tontti. Arina ja Skanska ovat vetäytyneet kylpylähotellihankkeesta ja tontin varaus rauennut. Valionranta on kaupungin parhaimpia ja kauneimpia tontteja ja on sääli, että se makaa tyhjän panttina.

Mielestäni Valionrantaan pitää rakentaa nykyaikainen puutaloalue, jonka talojen kriteeriksi voitaisiin asettaa esimerkiksi energiatehokkuus. Pitää varoa, ettei Valionrannasta tule kallis eliittialue, johon vain harvoilla on varaa. Valionrannasta pitäisi järjestää ensin suunnittelukilpailu ja sen jälkeen tontinluovutuskilpailu. Näin kaupunki voisi saada omistamasta maastaan hyvän hinnan. Alueella voisikin olla esimerkiksi korkealaatuisia pienpuukerrostaloja ja rivitaloja ja kenties muutama puinen omakotitalo. En kannata Valionrantaan korkeita elementtikerrostaloja. Toki alueelle pitää varata tilaa myös pienelle puistoalueelle, jotta se olisi viihtyisä.

Kävimme viime keväänä erään talotoimittajan taloesittelyssä. Talomyyjä totesi, että useampi perhe olisi ollut valmis aloittamaan rakentamisen jo tulevana kesänä, mikäli olisi maata mihin rakentaa. Tonttipula ei ole ongelmatonta vain omakotitalosta haaveilevien kannalta. Tottahan toki se vaikuttaa myös yrittäjiin, rautakauppoihin, rakennusliikkeisiin, talotoimittajiin yms. Kyse onkin laajemmasta asiasta, joka vaikuttaa asukkaiden hyvinvointiin monella tavalla. Pohjimmiltaan on kysymys kuitenkin melkoisesta perusoikeudesta: jokaisella on oltava oikeus kohtuuhintaiseen kotiin, olipa se sitten oma tai vuokrattu, rivarin pätkä tai talo.  

Ei kommentteja: